20141119-01hkbanker

【體路專欄】我的下一個比賽,是首次在馬來西亞Putrajaya舉行的 Ironman 70.3半鐵人賽。還記得在三個月前膽粗粗報完名後,感覺興奮之餘發覺自己完全無考慮那邊的天氣特點——非常之咁熱和非常之咁濕。跟其他人討論時,雖然每個人都話擔心到時身體頂唔住,但講還講,大家心裡都不是特別怕,原因不是我們有任何特別之處,只是不知天高地厚,大家都唔知「熱」有幾熱,「濕」係有幾濕 – 簡單來說,大家心口寫左個「勇」字,做清兵而已。

話咁快就到比賽的一周,我們抵達了馬拉的機場,拿完單車行李後就步向外面的士站。 機場大門一打開,嘩嘩嘩,咩料!一股只會在桑拿房遇到的熱流撲面而來,在汗流浹背的同時大家都開始驚驚地,心裡在想「死啦,真係好鬼熱」。唔知係唔係熱到傻傻地,我問司機一個非常愚蠢的問題「is it always that hot?probably better tomorrow?」。的士司機以極馬拉口音說:「it’s not very hot already, it’s night time, day time will be more bad. You come here for ironman? Haha! Good luck!」他笑了一笑,彷彿暗示 「You all will be barbecue – ed」。在這一刻,各人都靜止了下來,沈默地在心裡說 – 「Fxxx me」

Putrajaya 離開吉隆坡大概 30 至 40 分鐘車程左右,到達 Putrajaya時,第一個observation係,咦喂!無車既?咦喂!人呢?鬼影都無隻!Putrajaya可算是一個死城。Its ok, 至少晚上安靜可以睡上一個好覺。隨便提一句,我選擇的酒店是Pullman,有生之年都不會再回去。點解?睡覺風口對著頭,污糟牙刷又唔拿走,花灑力道差到嘔,態度難啃快點走!「hmmm….好詩,好詩。」

Anyway,第二天醒來,一步出房門,嘩,真係好熱,汗爸爸聲咁流。As planned, 食完早餐去登記,拿號碼布,試試水,test下個race course,不經不覺到了下午12點/1點, 熱到好似比火燒一樣。通常鐵人賽前一天,參賽者需要把單車在轉項區裡Check in,其餘的東西就比賽當天帶上。到達轉項區,烈日當空,企多陣都想暈,放低單車後就諗住bang bang 聲走。絕對唔係講笑,天氣熱到大會驚單車爆胎,警告我們需要放氣。熱到暈暈地得一剎,耳邊響起歌頌阿拉真神的祈濤,雖然我聽不明白但在我的腦海裡就在想「必需在歌頌阿拉前跑完,otherwise阿拉打救都未必掂」。

比賽當日,氣溫達到 36 至 38 度,濕度 90 幾,宜家講起都想流汗。游水以及單車都算OK,因為時間尚算早,仲未算太熱。不過跑步這一段就經典啦,頭500米,咦感覺良好喔,可以跑快小小,跑過了第一個水站,一邊拿水,一邊潑面,多瀟灑。心裡想,maybe all the training has paid off! 正沾沾自喜之際,哇好熱好熱,步伐很自然地慢下來,很快地我的唯一目標就是到達下一個水站,把冰水兜頭淋和瘋狂地把冰塊往褲子裡塞,把葡萄變花生!唔好以為我講笑或是黐線,男生最熱的地方除了頭和頸之外,就要數到褲襠啦。在這麼熱的環境下,必須儘快把體溫拉低,如果唔係,暈倒都有可能。

經過水站的情況就好像在看戰爭片一樣,見到一些人面容扭曲地停下腳步,有些人甚至因為太熱,熱到脫水面青口唇白而需要匿埋在帳篷下受醫療照顧。而我,就每經過水站都大叫,「sponges! Ice! Water! 」而在 10K 過後的大部份水站的一貫回應是,「no more sponges! Sorry, no ice! 」。幾經辛苦,終於跑到 19-20K,「sponges! Ice! Water! 」,「no more sponges! Sorry, no ice! and No Water!」我仲以為自己熱到short左聽錯!望兩望,見到水站空空如也,真係無水!「No water?! What do you have? 」 ,「100 Plus!」即是有氣的寶礦力,本來都算了,照拿!但世事無常,最頂癮係杯野在長期暴曬下係好鬼熱。接到隻杯時,都唔知好嬲定好笑,諗都唔諗倒落地下繼續跑。

最終咬住牙關完成比賽,時間雖算普通但過終點的200-300米,感覺好像贏了比賽一樣。真係由心入面笑出來!過完終點,立刻有工作人員把冰冷的濕毛巾放上背脊,唔知是否熱到傻左,好似聽到「沙………」一聲。

屋企人聽完這個故事後,都問我係咪黐線,俾錢買難受。可能係有小小唔正常,但我買的不是難受,是難受激起的一份堅持和一種在其他地方無法滿足到的喜悅。最緊要是完成這比賽後,真係好鬼開心,好鬼興奮。

在香港的傳統社會裡,當你想做一件事時,身邊一定有人問”Why do you do that?”, “What do you earn from it?” , ” ok, say you do that, so what? What’s next?”

但最關鍵的兩個問題,是否「Does it make you happy? And does it break the law?」
Rather than asking WHY, one should ask WHY NOT?

Have a happy life!

Comments