一個瘋狂的五月。

我不嬲都有啲迷信,例如我有啲比賽前啲小習慣,又有拜神,又會有啲秘密行為必做……我從2000年開始,雖然有啲荒謬,我嘅單數年往往都係諸事不順,好多阻滯,由於有根有據,絕非吹水,文字解釋繁多,不長篇大論了。

今年2013年也不例外,我絕對地經歷咗我人生嘅低谷。回顧過去的一年,我經歷咗很多事情,挫折、失敗、意外,如果我唔夠靱,真係好難想像依家我會係點樣。不過要捱得過一段谷底,單靠自己,係無可能做到。我真心感激我的好友、女友一直支持我,陪我一步一步起身,再次回軌道。我最愛的兩位,多謝你。

這也可能是我的優點吧!永遠積極面對困難,盡量用方法解決問題,唔會放棄。香港地就係啲咁嘅地方,你風光時,大家會恭奉你,你坎坷時,又有很多人踏多你幾腳。但是往往機會是留給有準備嘅人,我成日都話,伯樂不常有,當機會來臨時你無工具去揸住佢,咁你不能怪天意弄人,只係你無腦無sense。

沒有最好,只有更好,知恩桃報,感激身邊的人,你就會有更好的明天,運動員就是這樣有積極的想法,繼續努力向自己的目標邁進。

Comments