睇路!體路!終於有一個新嘅本地體育網站喇!我祝願「體路」業務蒸蒸日上,有朝一日成為另一本體壇雜誌!好喇,大家好,我係鍾國樑,有人叫我Alex,肥樑,樑哥……適隨尊便,由今日起,小弟會係度吹吹水,上至天文地理,牛鬼蛇神,下至體育資訊,生活點滴,都會同大家分享分享,亦都希望多啲讀者互動,多多指教!

我剛剛過咗我生日,29嵗喇…好彩,亦都感覺到自己重係精力充沛,我唔會咁快退役嘅…起碼打到35嵗啦!

29歲呢個年紀其實係好多運動都係黃金年期,因為無論生理與心理上都非常成熟,經過歲月的磨練,面對壓力或困難時可以化險為夷,亦可以成熟地處理問題。我成功地由游泳轉到水球,係因為我有目標,有planning。其實做任何事,只要有目標,策劃一下未來大計,越早策劃,越容易達到目標,以下係小弟嘅經驗例子:
2008年轉打水球後目標:
用兩年時間打好基礎,於2010,2014年再參加亞運會,四年內成為主力。不斷推廣水球,增加認受性。
總結一下以上簡單例子,我就能夠完成我嘅目標喇,重早咗添!年青人,你地plan咗未吖?
樑哥
[email protected]

Comments