302526_10151295869331548_325253005_n今年記協盃冠軍,係Hartiend FC,亦即係我地,夏體硬。

開唔開心?開心。興唔興奮?興奮。

成軍咁多年,大家終於做到咁多年o黎o既目標,球隊上下包括一直鬧不和o既我富足主,都非常感觸,無錯,當我同富足主一齊拎住獎盃影合照時,隊友們一句貌合神離就拆穿左我地表面和睦o既西洋鏡,尤其是賽前一日,我狠下決心o係FB留STATUS話,贏唔到記協盃就即刻辭職,有人開心到立即cap圖驚死我輸波走數叫我「自吻膀胱」,佢當下睇住我捧起獎盃,嘴角泛起勝利的微笑,內心有幾葡萄同難堪我相當明白,不過呢,勝者為王,敗者為寇,權力鬥爭總會有人走出歷史舞臺,世事往往就係咁殘酷。

好喇,開心野暫時講到呢度。

下?有咩唔開心呀?有呀,有睇我地決賽條片o既朋友都知,當日決賽,踢到下半場,我地領先緊2:0時,發生o左一件不愉快事件,事緣係我地後備上陣o既前鋒強仔,同對方後衛爭波,然後對面位人兄推跌強仔,再一腳踩落強仔心口(要記住,當時佢係著緊釘boot),球證當時遲兩秒吹罰,吹罰之後,我地主將曉明入波,咁球證點樣處理呢件事呢?

對面踩人果個紅牌,強仔無還拖,都紅牌,而個波就計入o左,即係我地3:0。

根據採訪甲組多年o既富足主場邊表示,計賽例,球證應該判球波唔入,判9碼,而應該比紅牌邊位相信小學生都答得到,在此不贅。

球證作出咁o既判決,當然我地極度不滿,但當下我地都尊重球證判決,即刻準備換人變陣,有乜事都等場波完o左先講,不過對手就選擇拉隊離場,最後場波就咁吹雞完場,我地贏3:0。

一直以o黎,我都好希望見到球證吹完場雞,成班隊友衝出去慶祝呢一幕,但就因為發生件咁o既事,好夢落空;更難堪o既係聽到場邊有人話:還掂都係輸0:3,咁倒不如當初唔好o黎踢直接比人贏啦…原諒我份人單純,我真係唔能夠理解呢種思維,件事擺到明就係我方球員比人推低用腳踩,係襲擊行為,我諗無論邊個級別,職業或業餘聯賽都會召開紀律研訊睇睇洗唔洗追加停賽判罰,但點解出事之後要講到我地係理虧o既一方呢?堅係難明,而呢件事亦影響o左大家捧盃o既心情,未能盡興鳥。

P.S事件似乎還有後著,下期專欄就由富足主為大家跟進下

有興趣睇片o既朋友可以上youtube,打fc hartiend再search就搵到

角足主

logo-dlm-small

(編者的話:細心的《體路》編輯部已為讀者送上精彩賽事片段)

 

Comments