【體路專欄】今天發生了一件事情,當時我曾經想力陳己見,最後選擇了沉默。我認為沉默是必要的;對於我們這班業餘三鐵運動員來說,更正確的描述,應該是每次練習也會認為沉默是必要的。

必要的沉默

教練:「好!快到比賽,唔可以好似之前咁hea啦,今日個program要認真d」
運動員心想:「吓?!hea?!幾時的事?教練始終唔係我,佢可能唔明白我其實好攰,我地又要返工、又要照顧屋企,不如同佢解釋下。」
運動員:「教練呀,其實呢....」
教練:「唔好講咁多,預備,去!」

完成第一組練習,休息三分鐘。
「唔,呢三分鐘應該係我力陳己見的時候啦。教練呀,其實上星期的program呢,我覺得好辛苦,每課練完都好攰,行路都無力咁濟,我地真係唔覺得hea架。」
「吓?!你地真係咁咋?咁都話辛苦?今晚一定要做足D,唔係點進步呀?」
「做足D?!即係本來有電視框,依家衰多口,無左。」沉默是必要的!

好不容易捱過了一星期放工便趕著去練習的五天,到了週未,應該好好休息,為何又要晨早,天未光就爬起來去受苦?這是家人朋友經常反問的問題,本想力陳己見,解釋自己有如何偉大的目標,但想到他們多數會說,「玩得好,有錢的嗎?」無錯,不但沒有獎金,還要付出金錢,為了避免這種冷酷,沉默是必要的!

「勾住前面,唔好甩!」「係!勾到我實勾,不過真係無力啦。喂,你地可唔可以慢少少呀,跟唔到呀!」就是這一句,破壞了節奏、亦破壞了呼吸,這一句前還勉強緊隨前車,這一句後只好慨嘆望塵莫及,餘下的百多公里,「自己食自己啦!」所以沉默是必要的!

雖然這麼多時候,我們要保持沉默,不過只要堅持著,直至成功挑戰自己,旁人便會感受到我們的喜悅。當我們還想繼續保持沉默,可是卻被迫陳述我們是如何做到的。

本星期六,4月19日,有很多香港鐵人前往台東,參加Challenge Taiwan的113及226的比賽,沉默了多時,係時候爆啦!

 

Comments