football_140203-5

【體路專訊】「2014 AET賀歲盃」今日(3日)上演決賽日,賽前趁住未夠鐘到公民表演,中村祐人、法圖斯、謝德謙及黃耀富一眾公民球員就去到球隊紀念品檔攤幫手,更成功「開單」添!謝德謙表示「開場不久已經賣出5,60件紀念版球衣,成績算係唔錯」今日售出的賀歲盃版球衣特別繡上金字,本地波忠實球迷Danny同Ricky就即刻掏荷包買返件,仲分別估公民贏2:0,2:1,果然係香港fans!

football_140203-4

日本球迷熱烈打氣

football_140203-1

Alex為俄超fans

除此以外,兩天「賀歲盃」賽事均有香港及日本球迷打鑼打鼓打氣,俄超球迷亦不讓日迷專美,今日到場力撐FC薩馬拉。「串燒三兄弟」(俄超版)之一的ALEX稱︰「我地三個都鐘意睇俄羅斯波,由國家隊到球會都睇。不過我捧莫斯科中央陸軍,另外兩位朋友就支持辛尼特。」半場時,IVAN同阿超就手持俄羅斯一早霸定靚位、持俄羅斯旗望取球星簽名,可惜無功而還,只好等待完場的機會。

football_140203-3

另外,今日「天口慶」,主辦方亦十分識做,派發預先準備,印有「築福香港」字樣的橙色Cap帽。不論賣相,烈日當空下不少球迷都用來擋太陽,形成一片小橙海,提升燃熱氣氛。

football_140203-2

圖、文:曾旻朗

 

Comments