有朋友仔提議講吓一啲現代都市人時常面對電腦會出現嘅問題……當然唔係講緊網路速度同hang機問題XD,係身體徵狀……

1236157_510770935673273_1120213525_n

上交叉綜合症 Upper Crossed Syndrome 

現代都市人因經常對住智能手機、平板電腦、桌上電腦,可能不知不覺間鍛煉了一些肌肉或缺乏鍛煉,令一些肌肉過強/過弱,而令到自己有了”上交叉綜合症”,大家又睇吓你有無以下徵狀,不過我話你知百份之九十九你會有……

“上交叉綜合症”由於中下斜方肌、深層頸屈肌過弱;而上斜方肌、胸大肌及肩胛提肌過強(過緊),所以頭部會出現前移、圓肩(寒背)等特徵。

肩胛提肌係我地其中一個不應強化嘅肌肉之一,過緊會導致神經線受壓、會有縮膊嘅情況並影響上肢活動。

我地需要強化過弱嘅肌肉,同將過強嘅肌肉多進行伸展,務求將兩組肌肉取得平衡,令我們嘅頭部返回中立位、改善圓肩(寒背)等。

跟著你地就會問點改善呀?
下次會講講要點伸展先,敬請繼續留意我嘅post啦~

想知更多體適能資訊可到我的Facebook Page “高級私人教練 Jerry Liu”,多謝支持!!

Comments