之前有講過關於胸、腹嘅訓練,今次就講一吓 “三頭肌” 啦!”三頭肌 Triceps” 顧名思義這是一舊有三個頭的肌肉,三頭肌相信係我地其中一個較為陌生同經常被忽略鍛鍊的肌肉, 女士鐘意叫佢做 “bye bye肉”,但其實你地一啲都唔鐘意佢……

椅子三頭肌撐體 Chair Triceps Dips
這個動作不論係屋企、office、戶內或戶外,都輕易運用一張椅子做到嘅鍛鍊動作。

20130815-jerryliu

動作過程:
(圖1)首先站係椅子前,雙手按著椅子的末端,手指方向向前,手肘伸直至微曲,雙腳放鬆踏在地面上,膝部屈曲至約90度,雙肩放鬆、腰背挺直,吸氣,慢慢屈曲手肘令身體向下降,同時呼氣,降至手肘約90度止(圖2)再回到原來位置(圖1),重複動作。

*呢個動作可透過腳部的變化,例如伸直、提起其中一隻腳以調校難度。

跟住就會有朋友仔問係gym room有無器械可以做到?
有~係gym room 用Dip Stand做,由於這個動作只利用雙手支撐整個身體,所以會比起”椅子三頭肌撐體“更能集中鍛鍊三頭肌,另外呢個動作亦會對胸大肌下段及肩部會有刺激的。

三頭肌撐體 Triceps Dips
20130815-jerryliu02

動作過程:
首先站在Dips Stand前,雙手把著Stand的把手,手肘伸直至微曲,膝部放鬆微曲及少許屈曲,雙肩放鬆、腰背挺直、眼看前方、身體微微向前傾(圖1),吸氣,慢慢放鬆屈曲手肘使身體向下降同時呼氣,降至手肘約90度止(圖2)再將身體向上推回到原來位置(圖1),重複動作。

最近有位做online廣告公司的客人說我的page名太難記,建議我用自己的名字開一個新的page,其實呢個問題我自己都考慮咗好耐,舊page不經不覺都有三千幾人,再重頭來過真係有點糾結,不過為要令更多人認識我、認識 Jerry Liu~我決定重新來過,與此同時我將舊page裡的post再重新修改一吓搬到新page裡,務求令大家更易明白、更易為自己做訓練、令更多人知道運動知識。

想知更多體適能資訊可到我的Facebook Page “高級私人教練 Jerry Liu”,多謝支持!!

Comments