20130813-alexchung

每個人出社會做事之後,都會發覺人性的可惡,朋友、同事、密友都會因不同原因出賣你。適者生存,尤其係香港這個社會,如果你不懂得遊戲規則,就好快被淘汰或被埋沒。無論表面上同你幾好,都會因某種原因而產生一種化學變化,不只是變化那麼簡單,但是亦都會影響一個人的決定。

這一點亦都係做人嘅宗旨,做好自己的本份,問心無愧就得了。如果你還是執迷不悟,或者你不想跟遊戲規則去玩,對不起,你就是被犧牲的那一位。

我個人好豁達,有好多野都不會放在心內,做好自己嘅本份,對自己有交代,我就已經好開心。只是,久而久之如果啲人俾我太過份的話,我就爆炸了。忍一時風平浪靜退一步海闊天空呢個道理,你地大咗就會明架啦。

世界游泳錦標賽剛剛結束,於後奧運年代竟然都有好幾個新的世界紀錄,真的是近屆的賽事少見。雖然中國隊孫楊奪三金,但總括來說中國隊的成績麻麻地,可能是因為月尾的全運會比較重要吧!講起全運會,就有D唔開心,由於水球賽的制度有更改,我哋香港隊沒辦法參加決賽週賽事,只能用預賽的成績作為最後排名……今年又少了一個大賽了,大型嘅比賽絕對係運動員提升能力的最好方法,可惜今年少了這個機會。

Comments