20130723-jerryliu

上年年中因為一次受傷令到三頭肌失去了部分肌力,對於做”拉下”、”推出”等動作都有所困難(之前直頭連做push up都做不到),於是我就利用橡筋帶,得閒就做”橡筋帶頸後臂伸屈Triceps Overhead Extension”訓練返自己嘅肌力。

受傷到現在為止都差不多一年了,三頭肌都有返力量,push up都做得返,真的要keep住做呢……

女士們都可以試下利用橡筋帶做”橡筋帶頸後臂伸屈”呢個動作,真係連bye bye肉都bye bye埋呀~

動作:(以訓練左手作示範)先用左手將橡筋帶握住,調校橡筋帶,(圖左上)左手手肘屈曲,手肘向天,腰背挺直、雙肩放鬆,右手則握著拉力帶的另一端、吸氣,然後慢慢將手肘向上伸直至手肘微曲同時呼氣(圖右),再回到開始位置(圖左上)

**鳴謝 JAM Sports 提供”橡筋帶”比我做示範
想知更多體適能資訊可到我的Facebook Fan Page “體適能平台 Sport Science”,多謝支持!!

Comments