20130111-andyleung

Hello,大家好,我係香港滑浪風帆運動員梁灝雋。感謝《體路》比我喺呢個平台分享一下,希望有機會令更多人認識滑浪風帆呢個運動!

感覺上滑浪風帆對普通人來說,係一個好熟識但又好陌生嘅運動。好熟識係因為滑浪風帆隊過往的運動員,我的師兄師姐們總可以係世界性的比賽為香港爭光,令外國人知道香港運動員唔係垃圾!好陌生嘅我認為其實係因為滑浪風帆比賽好多時都要聽天由命,風大太比賽會有危險,風太小又不能比賽,因此看風帆比賽的賽程經常不定時,令觀看比賽的觀眾少之有少,更加沒有可能會有電視轉播,所以一般市民對滑浪風帆認識都會好淺。

其實滑浪風帆係一個好特別的運動,只係利用風的力量就可以有快艇嘅速度,可以自由自在地在海上飛馳,做運動之餘更可以感受大自然的力量和樂趣,一舉兩得。

相信大家都會有留意體育新聞。2012年對整個風帆界來說都係有驚無險的一年,年初滑浪風帆突然被踢出奧運項目,但到年尾最終都被重選加回奧運的大家庭。呢個決定意味住2016年奧運會大家又可以再喺電視欣賞滑浪風帆比實。其實風帆隊能在海外比賽取得好成續一直有賴政府和市民的支持,令我地有更大決心為香港再創佳續。黎緊二、三月我和我的隊友們將會到美國及巴西出戰世界錦標賽,希望到時能為大家帶黎好消息!同時希望大家能更加多留意本地體壇,更加留意和繼續支持香港運動員!

香港滑浪風帆代表
梁灝雋

2013年1月11日

Comments